sobota, 6. avgust 2011

ZADNJI DNEVI

Zdi se mi, da je bilo v četrtek, malo pred dvanajsto. Zaloge so bile polne, dokumente in občutljivo opremo sem vodotesno zaprl. Še po vodo skočim do bližnje fontane z dvema kanistroma po pet litrov in odrinem.
Dve, tri minute so bile dovolj, da so mi drpnili dokumente, laptop, čip, povezovalne kable in nekaj dengi. Potem se je začel črni scenarij. Prvega dne so me policisti le opazovali, storili nič. Zapisnik sem dobil naslednjega dne popoldne, ko sem "zbesnel" in metal kamenje na policijsko zgradbo. Potem so se hitreje organizirali in s pomočjo urada za migrante iz ministrstva za zunanje zadeve, jim je le uspelo napisati zapisnik.
Spal sem v parku nad reko, kar v spalni vreči na prostem in koval načrt za pobeg v Romunijo, brez dokumentov. Okrog druge ure ponoči, ko je pozornost mejnih policistov najslabša, bi pobrisal. Pa ni bilo potrebno, Vira je skrivnostno izginila, z vso opremo vred in tistim zapisnikom, ki je bil osnova za nadomestni dokument.
Potem sem moral takoj zapustiti Silistro in odpotovati v 400 km oddaljeno Sofijo. Tam sem sem se gnjavil s policisti, ki so me pričakali na avtobusni postaji. Želeli so se me znebiti na vsak način, da jim le ne bi bilo potrebno pisati drugega zapisnika. Spal sem na klopi izpred policijske postaje in po dveh dneh, po popsredovanju iz madžarskega in avstrijskega veleposlaništva, le dobil zapisnik. V Sofiji ni slovenskega veleposlaništva in to vlogo opravljajo na avstrijskem tudi za Slovence. Bil sem lačen, žejen, besen, neprespan, umazan in sam sebi smrdeč. Na telefonu so se mi baterije izpraznile. Do denarja, brez dokumentov, ne prideš in kot človek postaneš nula.
V ponedeljek popoldne sem končno dobil nadomestek potnega lista, s katerim sem se naslednjega dne vrnil domov.
Iz Sofije do Ljubljane je direktna avtobusna povezava. Sama vožnja traja petnajst ur in je kar prijetna, če si odmislim številne mejne kontrole.

Projekt sem zaključil. To manjkajočo piko na koncu stavka skozi Romunijo bom še napravil. Morda bo to še ta mesec, morda naslednje leto. Odvisno je od tega kako se bom sam organiziral in kakšni bodo rezultati pogajanj s proizvajalci opreme. Čaka me delo za ureditev dokumentacije in spominov. Da ne odide v pozabo in bo na voljo zainteresiranim.

Vam pa, dragi moji spremljevalci, Branka, Spominčica in vrsta drugih, ki ste potovali z mano in mi dajali prepotrebno energijo, vam pa hvala. Zelo sem vas potreboval in bili ste mi zvesti do konca.
Hvaležen sem našemu Zunanjemu ministrstvu, prijaznemu uslužbencu na madžarskem veleposlaništvu za slovenske državljane v Bolgariji in avstrijskemu ambasadorju.
Tudi tistih policistov ne pozabim, ki so mi zadnji hip urejevali potrebno dokumentacijo za prehod meje izven mejnega prehoda.
Tu je še firma Roto in Radenska in vrsta drugih, ki so na svoj način pripomogli k uspešni odpravi. Vsi vi ste postali tiste svetlikajoče zvezde v odpravi.

Lepo vas pozdravljam!
Dušan Kovač

p.s. Foto dodam naknadno, ko dobim povezovalni kabel


26 komentarjev:

  1. Slutila sem, da se je nekaj hudo zapletlo. Niso bili ravno labiriti Donave, tisti bi bili prijazneši, kakor labirinti tatičev, državnih uslužbencev in njih administracija.
    Da si le srečno prispel domov!
    Zdaj si v domačem okolju nabereš moči, urediš življenje, da se telesu povrne izgubljena imunost in moč.
    Moje čestitke, sila si! Ni bilo enostavno, bilo je hrabro in tvegano, občudovanja vredno popotovanje po valovih našega bogastva. Toliko našega se prepleta med valovi.
    Ko nanese priložnost, ti močno stisnem roko v pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  2. Dušan škoda. Nisem se javljal med tvojim škrabanjem sem pa vsak dan nestrpno čakal kaj napišeš. Hvala za vse objave, ko sem jih bral sem tudi jaz potoval. Lepo je bilo do srede, ko sem nestrpno pričakoval nadaljevanje, ki ga ni bilo...in zdelo se mi je da nekaj ni v redu. Ampak na koncu je vse v redu, da si le ti dobro s polnimi žepi spominov, ki jih boš lahko žvečil na stare dni. Dušan upam, da zastavljeno pot končaš...kadarkoli.Srečno in hvala za ZVEZDE!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. napil se je. zdaj pa krivi bolgarsko birokracijo, skorumpirane policiste...in seveda cigane, ki jih ni bilo nikjer za videti prej....haha. CLOWN!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. neeee. nimas prav. ce beres njegov blog od zacetka, bos razumel, da so bolgari neke vrste opic, mogoce neka balakanska vrsta, ne vem. ja, te opice so posebne. moras vedeti da one vejo kdo je balkanec in kdo ta pravi evropejec... in napadejo in okradejo ...koga?...seveda pravega evropejca. zato predlagam , zato predlagam, da se mi, ta pravi belci nekako upremo tej balkanski golazni....miskim na bolgare in romune. makedonci so v redu, zato ker so dedici aleksandra velikega, vse ostalo je en shit.

    Grujo Misirkovski
    Skopje, REAL MACEDONIA

    OdgovoriIzbriši
  5. Že včeraj sem prebrala to objavo, pa ni bilo časa za odgovor.
    Tvoj podvig sem občudovala z dveh razlogov :
    - da si se v tvojih letih lotil te stvari in
    - da si se na pot odpravil sam.

    Malo nepremišljeno (ali pa odtrgano :-) ) se mi je zdelo vse skupaj, pa sem vseeno vedela, da se bo dobro končalo ( po moje se vseeno je ! ), saj take korajžneže čuvajo bougeci, katerikoli in kjerkoli že :-))

    Kot pravim, vse se je dobro izteklo, če bo prilika, dokončaj pot, če ne, pa tudi nič hudega, z glavo se ne izplača skozi zid.

    Uživala sem ob tvojih zapisih, ti sledila preko satelita in tako spoznala celo strugo Donave na tvoji poti, pa še marsikaj okoli, ko sem iz radovednosti brskala in spoznavala kraje, mimo katerih je peljala tvoja pot.
    Mislim, da nam boš kaj več iz prve roke še povedal.

    Čestitam ti za to pot in nikar ne bodi slabe volje, da se je končala, kot se je, ker se verjetno zavedaš, da bi se lahko zgodilo kaj dosti bolj neprijetnega.

    Lep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  6. Dušan, hvala za zadnje pojasnilo okrog neprijetnega dogodka.

    Tudi jaz sem te spremljal po "guglovi mapi" in razmišljal, kje potuješ.

    ČESTITKE, ker si se lotil takšne pustolovščine na tak način. Brez spremljevalcev in vsakršne druge podpore.

    Če boš še opravil del po Romuniji ali ne je vseeno. Pogumen si in naredil si to, kar večina niti pomisliti ne upa. Kapo dol!

    Če rabiš kakšen USB kabel za fotoaparat ali kakšen čitalnik kartic, kar napiši.

    V veselem pričakovanju, da še opišeš kakšne dogodivščine, ki so se dogajale med potjo in za katere takrat nisi imel časa, da bi jih napisal.

    Lep pozdrav!

    Roman

    P.S. Tisti, ki ne znate kaj lepega in spodbudnega pisati, bodite raje tiho.

    OdgovoriIzbriši
  7. Kakšna drznost, kje si hodil, na kak način.
    Čestitam, mojster!

    Albert

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja BRANKA, nič konkretnega ne morem povedati.
    Pogajam se doma, zgubljeno pa iščemo s "prijatelji" tam po Bolgariji in okrog. Moči je že dovolj in na momente preveč. Z glavo pa še hodim nekje po labirintih. :)
    Vidli se bomo sigurno, Slovenija je žepna dežela.

    SOLIST, meni je bilo lepo tudi takrat, ko sem bluzil po Bolgariji brez čolna, le malo prenaporno. Tega jim ne šenkam.

    GRUJO in OSTALI. Pripomniti moram, da so tudi Bolgari OK ljudje. Lopove pa najdeš povsot, tudi pri nas.

    SPOMINČICA, vse sem naštudiral, nič ni bilo nepremišljenega. :)
    To, da bi se lahko zgodilo še kaj bolj neprijetnega, drži. Morda se bo doma, ...kaj veš.

    HVALA VSEM. Vi ste bili tiste zvezde, ki ste mi dajali potreben zagon.

    p.s. Muro sem malo pretipal in zdaj primerjalno ugotovil, da je en potok proti Donavi. Ima pa nek poseben čar, ki ga Drava in Donava nimata. To pa drži.

    OdgovoriIzbriši
  9. Domača je, domača, zato ima poseben čar.

    (Pa ne kliči vraga :-)) )
    Lp

    OdgovoriIzbriši
  10. Na desnem bregu Mure sem preživela veliko uric v svojem otroštvu na počitnicah pri babici. Lepo je bilo njega dni. Zlatonosna reka je bila res nekaj posebnega v svojem lenem toku. Mlini so še peli, brodovi so imeli vozni red.
    Zdaj je drugače. Mrtvice so prazne, struga Mure se poglablja, ni več tako počasno veličastno razlita. Škoda!
    Reke, ki se prelijejo skozi našo zemljo imajo svoj, naš pečat. Včasih lepo povoščen, tist rdeč, na katerega smo kovanec pritisnili, včasih razpokan, neprepoznavn pečat.
    Vse življenje živim ob rekah in poznam njih zvoke. Mura, Kamniška bistrica, Gradaščica, zdaj Ljubljanica, so bile moje vsakodnevne spremljevalke. Poznam njih zvoke, poznam življenje ob rekah, poznam njihovo trmo in njihovo dobrohotnost. Srdite znajo biti ali pa nežno pobožajo.
    Tudi tebe so božale ali pa se srdito znašale nad teboj.
    Zdaj v Pomurje zahajam le še na grobove in obujam spomine...

    OdgovoriIzbriši
  11. SPOMINČICA, domača mi je, to drži. Z vragom pa sem bolj na ti: včasih mi je med, drugič ne vprašaj. :)

    BRANKA, tebe so bolj božale in ti dale veliko veliko bogastva. To se ti vidi, jaz to slišim in tudi drugi.
    Na grobovih, eh tam pa je spet drugače. Najlepše je v popolni temi, pol ure pred polnočjo. Morda se srečava.

    OdgovoriIzbriši
  12. Če boš predolgo čakal in nič napisal, boš vse pozabil :-(((
    Lp

    OdgovoriIzbriši
  13. SPOMINČICA. ene stvari ostanejo za večno v spominu zapisane. :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Pol pa tak vredi :-))) Samo preverjam, če imaš dober spomin :-))
    Lp

    OdgovoriIzbriši
  15. Spominčica, poglej zadnji Vestnik, oziroma njegovo prilogo PEN.

    Pozdrav Roman

    OdgovoriIzbriši
  16. Roman,pozdravljen !
    Kjer živim, ne dobim pomurskega Vestnika.Pobrskala sem po računalniku,Vestnik najdem, priloge PEN pa ne.Znaš pomagati ?

    OdgovoriIzbriši
  17. Spominčica poglej tudi na povezavo, kjer so danes objavili isto zadevo, kot je v PEN-u.

    http://www.radiomurskival.si/aktualno/pomurje/dusan-kovac-iz-bakovec-po-rekah-do-zvezd/

    Napiši mi tvoj e-mail

    Pozdrav Roman

    OdgovoriIzbriši
  18. Roman, najlepša hvala!

    Dušan se nič več ne javlja, jaz pa sem mislila, kaj vse ga bom vprašala o njegovi poti :-))
    Članek iz tvoje povezave je dober, izvedela sem še par stvari in všeč mi je, kako je nekatere dogodke opisal.(še posbej žabe v rokavih Mure).

    Lep pozdrav
    Jožica

    OdgovoriIzbriši
  19. Še naša povezava:
    http://www.pomurec.com/vsebina/6194/Dusan_Kovac_Avantura_s_kanujem_mi_je_pomagala_pri_iskanju_smisla_bivanja

    Lep pozdrav!
    Tina

    OdgovoriIzbriši
  20. Ja, koliko pa vas je pod Anonimni ? :-)))
    Tina hvala in lep pozdav
    Jožic

    OdgovoriIzbriši
  21. Babji firbec me je napotil na te strani. Včasih se splača biti radoveden. Prebrala prispevek.
    Domnevam, da se Dušan na vso moč trudi poiskati svojo "ljubico" in pritisniti še piko na i...
    Lep pozdrav vsem, ki smo se srečevali na teh straneh in za vse vaše informacije in napotila.

    OdgovoriIzbriši
  22. Tudi jaz vsak dan firbcam po tej strani.Bog ve, kaj se Dušanu plete po glavi ?
    Tudi tebi lep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši